A témáról

About the topic

A narratív készség egyszerűen összefoglalva azoknak a tudásoknak az összessége, melyekkel képessé válunk elmesélni egy történetet.

Első halllásra a sikeres történetmesélás nem hangzik úgy, mint egy kiemelkedően fontos tudás, ennek ellenére a hasznossága életünkben biztosan túlmutat azon, hogy mennyire vagyunk szórakoztatóak egy társaságban.

Szakmaiság
Tudományos diskurzus
Elhivatottság

Amiről fontos beszélni!

Elbeszéléseken keresztül ismerjük meg a világot, kultúránkat, anyanyelvünket, majd különböző narratívákat létrehozva érvényesülünk a világban. Történeteink, narratíváink jellege meghatározza a rólunk alkotott képet, sokféle helyzetben ítélnek meg minket az elbeszéléseink alapján. 

A történetmesélés a világ és önmagunk megismerésének olyan módja, amely már egészen a csecsemőkor óta fejlődik az anyanyelv megismerésével, használatával együtt.

A narratív készség elsajátításának központi szerepe van az anyanyelv-elsajátításban.

Ma már a storytelling eszközei, tudománya mindenki számára ismerősen csengenek.

Hogyan tartsunk előadást és ragadjuk meg a figyelmet egy jó történettel? Hogyan szerezzünk vagy tartsunk meg vásárlókat egy-egy személyes hangvételű elbeszéléssel? Hogyan legyünk sikeresek azáltal, hogy izgalmas, lebilincselő történeteket mondunk?

Ezek azok a kérdések, amelyek felnőtteknek szóló tréningekből, könyvcímekből és reklámszövegekből is ismerősek lehetnek. Arra azonban kevésszer gondolunk, hogy a történetek mesélése és hallgatása születésünktől része életünknek.

JKR

Aki a kutatás mögött áll...

Murányi Sarolta vagyok, az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai tanszékének oktatója, logopédus.

Évek óta foglalkozom a narratív készség kutatásával, vizsgálatokat tervezek, történeteket elemzek, előadásokat, workshopokat tartok és mindent elolvasok a témában. Olyan szemléletet és tapasztalatokat szereztem ez idő alatt, amit szülőként és a munkám során is használok. Ennek a tudásnak a megosztására jött létre ez az oldal. Meséljünk és hallgassunk történeteket együtt!